Årets hälsotips nr 1-34 av 100!

(Inlägg uppflyttat)
Varje vecka hela året kommer du få två hälsotips av mig! Det kan vara påminnelser om något vi tenderar att glömma bort, eller något du aldrig hört förut, mer allmänna eller mer specifika. Du tar åt dig av de som passar dig just nu. Kanske du i slutet av året fått till några nya, bra vanor.

Årets hälsotips nummer:

1. Skriv in i kalendern när du ska höra av dig till dina nära.
Det kan låta ocharmigt, men ofta kommer du nog bli förvånad när du kommer till ”1 feb. hör av dig till N” och inser hur snabbt tiden går och hur länge sen det var du pratade med henne. Vips så kan det ha gått ett halvår sen ni sågs, och tre månader sen ni pratade. Pratar man mer regelbundet få man ofta en närmare relation.

2. Säg hej till minst två främlingar i veckan.
Kanske till grannarna, om du är en av de som kollar i titthålet. Själv är jag den där jobbiga som går ut och säger hej när grannarna kommer xD
Jag tycker verkligen att det blir så mycket härligare med leenden, en vink eller ett “hej”. Och för vissa kan det där “hejet” betyda allt, de kanske inte har pratat med någon på hela dagen och känner sig väldigt ensamma.

3. Ett hederligt gammalt tips: läs en bok innan du somnar.
Jag försöker läsa kärleksromaner och faktaböcker (om kost och hjärnan) ibland, men jag återkommer alltid till deckare!
Böcker är så mycket! Avslappning, bildande, underhållande, inspirerande…

4. Släpp det du inte kan göra något åt. Är det konkret, skriv ner i ett block och stryk över när du kan göra något åt det.
Visste du att hjärnan får kickar av att älta? Sluta älta och få kickar av något annat istället!
Det är faktiskt jättedumt att tänka “larmade jag på när jag gick?”, “blir världen sämre?”, “tyckte han att jag sa något dumt, eller varför fick jag den där blicken?”. Fråga, kolla upp och få det ur ditt huvud, eller släpp det och låt tiden utvisa. Lättare sagt än gjort att bara släppa det, men hjärnan behöver inte mer att göra.

5. Stanna upp och fundera på vad du verkligen vill göra.
Vad hade du gjort för dig själv om tid och pengar inte spelade någon roll?
Hur mycket gör du bara per automatik? Hur mycket följer du normen om hur det borde vara utan att egentligen ha gjort ett så aktivt val? Lever du på sättet du vill, eller lever du så att du är på väg mot det livet du vill? Har du drömmar du aldrig försökt uppnå? Du kanske kan testa delar av din dröm?

6. Tänk på två bra saker om dig själv varje dag i en månad. Vad blir resultatet?
Det har visat sig att man kan lura kroppen genom att mata in positiva saker och sen “tro” på det efter ett tag. Likaså om du är ledsen så kan du le mot dig själv i spegeln och lura dig själv om att du är glad.

7. Ha en mobilfri vecka.
Eller sätt på flygplansläge kl. 18, läs inga mejl efter lunch, lyssna på radio istället för podd, kolla en dvd istället för att streama.
Smartphonesen är det sämsta som hänt våra hjärnor.
…okej, jag har aldrig hört det där sista någonstans, men jag tycker personligen att det är en sorglig utveckling med att vi i tid och otid sitter med mobilen under näsan. Det är dåligt för kroppen, för folkhälsan, för det mentala, för det sociala, med mera.
Vet du att du upplevs tråkigare om den du pratar med inte får ha sin mobil nära? Det är ju den som måste ha mobilen som är tråkig!

8. Ta en ledig dag mitt i veckan.
Eller vänta tills det kommer en röd dag.
Var bara hemma och läs ikapp tidningarna, gå promenad på nya ställen, sov till 12, ät chips till lunch.
Det är så ofta som vi stressar runt efter jobbet med allt som ska hinnas med på de ynka timmarna som är kvar på dygnet, och vi vill så gärna bara sätta oss ner och läsa, visst? Eller ha en hel förmiddag framför sin favoritserie. Eller äta middag med en kompis. Eller träna 22 på kvällen. Ta en ledig dag mitt i veckan och gör det!
Jag själv upplever att man vilar mer när man gör det mellan jobb. Alltså om man är på semester eller arbetslös så blir den “lediga” tiden lite mer rastlös och seg. Men en plötsligt ledig dag ger oss ofta ett lugn och “riktig” vila (hur man nu vilar).

9. Ha en ”gammal” klockradio i sovrummet och lämna mobilen i ett helt annat rum, och sätt på flygplansläge.
Det finns så många som omedvetet eller medvetet störs av mobilen i samma rum, så låt inte sömnen störas. Din hjärna vet om var din mobil finns, och den måste aktivt jobba med att inte ta upp den och kolla vad som hänt. Flygplansläge är ganska bra, men att ha mobilen i ett helt annat rum är bättre. Det kan faktiskt göra att din sömn blir bättre. Och skulle du vakna på natten så kan du inte per automatik kolla mobilen.

10. Gå och lägg dig tidigare än vad du tänkt, eller ta en sovmorgon (ibland, det bästa för kroppen är att gå upp och lägga sig ungefär samma tid varje dag). Att alltid ha sömnbrist på vardagar, och sen sova till 12 varje helg är inte hållbart. Tar du sovmorgon är det ett sätt för kroppen att säga att du sover för lite överlag. Men en sovmorgon då och då, eller ligga kvar och dra sig kan ju vara lite lyxigt.

11. Gör fruktsallad till efterrätt eller mellanmål. Med vispad grädde: hur lyxigt?!
Visst är frukt gott? Jag påminns varje gång vi gör fruktsallad på massa olika frukter. Och mätt blir man! Och så har man fått i sig viktiga vitaminer och fibrer.

12. Toppa gröten, filen eller typ all mat med nötter och frön.
Valnötter, mandlar, pumpakärnor, chiafrön och sesamfrön är mina favoriter! Frön och nötter innehåller också, likt frukt, en massa vitaminer. Och även andra viktiga ämnen, exempelvis protein, mineraler och bra fetter.

13. Klappa en katt.
Jag hörde nyligen om en kollega som är rädd för katter! Jag var i chock.
Men för alla andra borde en katt vara väldigt hälsosam, enligt egna erfarenheter.

14. Anmäl dig till en utbildning du har funderat på.
Alldeles för många verkar gå och fundera så himla mycket hit eller dit på att flytta, byta jobb, hoppa på en utbildning och så vidare. Såklart det kanske inte funkar för alla att bara säga “kör!”, men till nästan alla…

15. Boka in en resa, week-end, dagstrip om några månader.
Då har du något att se fram emot nu när det är så grått och trist (?)ute och i livet.
Jag älskade att resa, men fick sen klimatångest och pandemin kom och tvingade mig att vara hemma. Jag började trivas med det! Men nu kliar det lite efter att resa igen, men kanske ändå undvika flyget.

16. Använd eltandborste.
Jag hatar att borsta tänderna, men spenderar många, långa minuter med det per dag, såklart. De få gånger jag nu använder manuell tandborste känns det så orent. Jag älskar eltandborste. Prova om du inte brukar använda.

17. Ha färgglada kläder.
För att det piggar upp och gör att du sticker ut lite bland alla svartklädda. Är det inte lite tråkigt att mer eller mindre alla går omkring i svart? En liten detalj som sticker ut i färg tycker i alla fall jag piggar upp!

18. Lek med bubbelplast.
Kanske kan vara mediterande att inte göra något annat än att smälla bubblorna. Eller något annat du har hemma som fingrarna kan leka med och trycka på. Ibland behöver vi bara göra något i stillsamhet.

19. Köp frysta grönsaker- billigt!
Hushåll har det svårt med ekonomin just nu och tydligen har många inte råd med näringsrik mat? Jag tror på att vissa har det svårt, men jag tror inte på att det inte finns näringsrik mat de får tag i. Starkt tips: köp frysta grönsaker (broccoli, haricots verts, blomkål, grönkål, blandgrönsaker, gröna ärtor, med mera)!! Dessutom är morötter, lök och vitkål alltid billigt, i vilken affär man än kikar.
Detta kommer som ett eget inlägg i veckan också!

20. Tänk på tre saker som du är tacksam över med din/ dina närmsta personer.
Det här är något som självhjälpsböcker och hälsocoacher nämner då och då: att säga högt vad du är tacksam över med dig själv eller ditt liv. Och det funkar, vi blir mer medvetna om det bra! Men det är viktigt att göra det med andra personer också. Både med de som står oss emotionellt nära, men även kanske din chef eller bekant som irriterar dig, tänk istället på bra saker med dem!

21. Umgås bara med människor som ger dig en bra känsla.
Det säger sig självt, men ibland fastnar man i att hålla fast i en vän för att man känt varandra länge eller prata med en kollega som man bara vill bort ifrån.
Ibland kan jag riktigt känna hur en person får min självkänsla att sjunka, men istället för att ignorera och prata med någon annan person så försöker jag passa ihop med den här personen som jag uppenbart inte klickar med. Människor runt oss ska ge energi och få oss att känna oss bra och nöjda med oss själva.

22. Ta en kopp kaffe eller oboy.
Ta den på en oväntat tid eller en ovanlig plats. Ibland är det bra att bryta vanor, men ändå behålla dem!

23. Kolla nyckelhålet!
Det här är faktiskt ett riktigt life hack! Nyckelhålet är en stämpel som Livsmedelsverket har, och innebär att produkten har mindre salt, mindre socker och mer fibrer än motsvarande produkter. Exempelvis bröd med nyckelhålet har mindre än 5 gram socker, vilket är en bra nivå. Och bröd jämförs med bröd, flingor jämförs med flingor. Så bara för att ett paket flingor har nyckelhålet är det inte automatiskt “hälsosamma” flingor, utan mer “hälsosamt än andra alternativ!

24. Dra ner på saltet.
En omdiskuterad fråga under många år. Men nu visar studier att för mycket salt (mer än 6g/dag) ger större risk att få hjärt- och kärlsjukdomar. Det lättaste är att dra ner på ”köpmat” som oftast innehåller mycket salt, och därmed inget vi kan reglera själva. Svenskar äter i genomsnitt ca 12 g salt/ dag, så se över vilka (dolda?) saltkällor du själv har i din mat.

25. Hitta ett peppigt uttryck, motto eller ordspråk du gillar och sätt det på mobilens baksida, på anslagstavlan eller annat ställe du ser ofta, och bli inspirerad. Det kan pigga upp mer än man tror.

26. Bryt tråkiga eller alldagliga vanor med något nytt.
Spela spel (Rummikub är min favorit just nu!) istället för det nästan obligatoriska serieavsnittet på fredag kväll. Sov i soffan, eller lägg en madrass i hallen och sov där en natt. Gå upp 03 (eller var vaken till 03) och ät tacochips på balkongen eller i förrådet med någon du tycker om 😊

27. Nästa gång du är i det gröna eller vid havet, sätt dig för dig själv och bara titta, andas och ta in. Det gör vi nästan aldrig, men jag tror att det är jätteviktigt 👌!

28. Sätt appar på timer, till exempel 30 min per dag. Då ser du också hur mycket av din värdefulla tid som du tillbringar på olika (onödiga?) appar…🤔

29. Våga skicka ett mejl eller meddelande till någon du på något sätt är intresserad av.
Till någon på Instagram, till en du träffat på en kurs, eller varför inte till FriKi 😉

30. Rensa kläder.
Vissa kläder har man bara i vissa säsonger, men ärligt, skulle inte någon annan förtjäna det plagget mer då, någon som vill bära plagget varje månad? Behåll bara de kläder du verkligen vill ha på dig ofta.

31. Hitta en ny njutning. Snacks eller annat. Och skriv gärna vad du hittar 😀

32. Lägg bort datorn vid middagsbordet.
Vet du att du inte känner mättnad lika bra om du kollar i en skärm? Plus att hjärnan får dubbel dopaminkick (skärm+ mat). Så lägg undan datorn och sätt på tv efter att du ätit!

33. Börja dagen med ett glas vatten. Kanske smaksatt med ingefära, apelsin eller citron?
För mig känns det som att vattnet ”smörjer” kroppen efter en hel natt utan något alls i sig.

34. Lite partisk men: Prova vattengympa!!
Tyvärr har det fått en ”tantstämpel”, och ja, tyvärr så är det inte många gubbar, tjejer eller killar på våra vattengympapass. Men hey, tillhör du en av nyss nämnda grupper, extra välkommen att prova vattengympa!

35. Var ensam ibland.
Alla borde, oavsett familjesituation, ta en hel vecka för sig själv per år. Helt själv med fokus på dig.

36. Underskatta inte sorg.
Var ledsen när du måste. Men tvinga inte fram tårar för att du tror att du borde. Låt dig bära sorgen så länge det behövs. Men lev också.


37. Umgås bara med de som får dig att le.
Jag tycker i alla fall om att skratta och jag gillar när människor är lättsamma, roliga och inte tar sig själv på för stort allvar.

38. Semestra nära.
Ofta känns det som att ordet semester betyder längsta flygresan bort, och under minst en vecka. Men man kan få in semesterkänsla av att åka tåg i 2h och sova borta i två nätter. Eller ännu kortare sträcka?

39. Fånga ingenting-minuter.
Gå 10 minuter tidigare hemifrån och väl på plats får du några extra minuter att göra ingenting med. Hitta dina stunder av ingenting under veckan. De här minutrerna kan ge dig långa timmar av mikro-återhämtning, så underskatta dem inte!

40. Gå 10 000 steg på en dag.
Den gamla meningen är en rätt bra standard på hur mycket rörelse som du mår bra av. Det är faktiskt det minsta du kan ge din kropp och det går att få in i stort sett varje dag, till och med när du är sjuk!

41. Lev rynkfritt
Rynkor är fint, visar på erfarenhet och vishet och det finns inget fel med det, missförstå mig inte! Men försök att leva ett liv som undviker rynkor (som inte har med ålder att göra): rökning, alkohol, stress, stark sol, dålig sömn och dålig kost för länge. Får du ändå rynkor, omfamna dem och se ditt värde i att bli äldre.

42. Sov över hos en kompis
Hur ofta händer det som vuxen? Jag hoppas det händer! Jag sov över hos en kompis en vardag nyligen, och det är underbart att få en liten inblick i någon annans liv 🙂

Published by

FriKi AB, enkla vardagsval som ger bättre hälsa

Jag heter Frida och är licensierad personlig tränare, specialist i gravidträning samt kostrådgivare. Jag driver FriKi AB för att få folk att må bättre genom träning och andra hälsosamma faktorer. Dessutom är jag språkvetare som älskar att skriva. Här inne skriver jag främst om hälsorelaterade ämnen såsom träning, kost och stress, men även om andra vardagsbestyr som vi alla kanske kan känna igen oss i. Kontakt: info@friki.se

Leave a comment